הסוכר הוא זול, הוא טעים והוא ממכר , קיימים שורה ארוכה של מחקרים המצביעים על הקשר בין צריכה מוגברת של סוכר למחלות מטבוליות שונות כמו השמנת יתר, סיכון לסוכרת , כבד שומני , מחלות לב ואפילו סרטן ומחלות דלקתיות.
מכאן התפתחה תעשייה שלמה של תחליפי סוכר , חלקם טובים לנו חלקם פחות , ערכתי לכם סקירה קצרה על הסוכרים והתחליפי השונים .
תחליפי סוכר נחלקים ל- 2
ממתיקים טיבעיים וממתיקים מלאכותיים .
מי הם הממתיקים המלאכותיים ?
סוכרלוז – המוכר ביותר , סכרין , אספרטיים , אסולפם קיי ועוד ....
ישנה מחלוקת לגבי בטיחות שלהם , ישנם מחקרים המראים שיש קשר בין צריכתם לתחלואה מצד אחד , אולם מצד שני מחקרים התערבותיים לא מראים נזק בצריכתם אלא דווקא מראים יתרון כאשר רוצים לצרוך תזונה עם מאזן קלורי לירידה במשקל .
מחקרים התערבותיים מראים דווקא על השפעה שלילית של תחליפי הסוכר המלאכותי על חיידקי המעיים .
מה לגבי ממתיקים טבעיים ?
אחד הידועים הוא כמובן צמח הסטיביה , אפשר לגדל אותו בגינה להוסיף אותו לתה ולקבל מתיקות .
החיסרון של הסטיביה הוא ישיש לה טעם לוואי שקשה לפעמים להתעלם ממנו ולכן אנשים רבים נמנעים מלצרוך אותו .
לכן יש היום ממתיקים שמשלבים את הסטיביה עם עוד סוג של ממתיק וכך השילוב בינהם טעים יותר .
ממתיק נוסף שהפך להיות כוכב הוא האריתריטול הוא נמצא בפירות ושייך למשפחת הסוכרים הרב כהליים . בניגוד לשאר חבריו לקבוצה סורביטול, מלטיטל קסיליטול – שנמצאים בעיקר במסטיקים ובעוד מוצרים , הם יגרמו לאנשים לעיתים לשלשולים או כאבי בטן במינון מסויים . בנוסף רק מחצית מהכמות שלהם אינה נספגת בגוף כלומר ערכם הקלורי והגליקמי הוא חצי מסוכר לבן , ולכן יש להם השפעה קלה על עליית הסוכר בדם .
האריתריטול אינו מתפרק בגוף והוא לא משפיע על רמות הסוכר וכמובן על עלייה של אינסולין בדם .
הוא קל לעיכול ולא יגרום לתופעות שבני משפחתו האחרים גורמים
התכונות הייחודיות של האריתריטול :
1. המתיקות שלו שווה ל- 70% מזו של סוכר לבן (סוכרוז)
2. אין לו תופעות לוואי במערכת העיכול מאחר והוא נספג ביעילות במעי הדק.
3. הערך הקלורי שלו נחשב כ- 0 מכיוון שרובו מופרש לשתן .
חסרונות האריתריטול :
1. הוא לא מסמיך ולא מתקרמל כמו סוכר לבן
2. נותן טעם של קרירות בפה כאשר משתמשים במתכון שמורכב רק כאריתריטול במקום הסוכר ולכן כדאי לשלב אותו עם עוד ממתיקים .
פרי הנזירים מונק פרוט
על אף שהפרי עצמו מכיל פרוקטוז וגלוקוז , בתהליך ייצור הסוכר מהפרי מוציאים את הגלוקוז והפרוקטוז ונשארים עם הרכיב המיוחד שהופך את הפרי למתוק נקרא מוגרוסיד, מה שהופך את סוכר המונק פרויט לסוכר שאינו מעלה את רמות האינסולין ואת רמון הסוכר בדם .
במחקרים שנעשו על עכברים נמצא כי המונק פרויט
1. נוגד חמצון מגן מפני רדיקלים חופשיים , ומאט הזדקנות של תאי העור
2. אנטי דלקתי
3. מפחית רמות סוכר ושומנים בדם
חשוב לציין שמכיוון שפרי הנזירים מאוד יקר לייצור רוב המוצרים שנמכרים בשוק מערבבים אותו עם אריתריטול .
אז אילו ממתיקים טיבעיים מומלצים ?
מצרפת לכם תמונות ולינקים לרכישת ממתיקים טיבעיים מומלצים .
סוויטנגו - נמכר בארץ ברשתות השיווק מכיל אריתריטול וסטיביה | |
פרי הנזירים - מונק פרויט - מעורבב עם אריתריטול הסוכר הטעים ביותר עם הכי פחות טעם לוואי - לחיצה על התמונה תעביר אותך למוצר | |
אריתריטול - נקי לא מעורבב פחות מעודן בטעם לחיצה על התמונה תעביר אותך למוצר | |
סטיביה - לטעמי זה המוצר עם הכי פחות טעם לוואי מומלץ מספיקה כמות קטנה מאוד להמתקה . |
Comments